Motivul pentru care cei din generația tânără sunt atât de singuri

de: Bianca Prangate
05 10. 2018
flora delbien via Flickr

Tinerețea este asociată cu speranțe, posibilități și libertate. În același timp, tinerețea poate fi și perioada în care oamenii se simt extraordinar de singuri.

Cei de la BBC au realizat un studiu pe 55.000 de oameni și au descoperit că cei care se simțeau mai singuri nu erau bătrânii, cum s-ar fi așteptat, ci tinerii cu vârste cuprinse într 16 și 24 de ani. Dintre cei care se încadrează acest grup, 40% au spus că se simt des sau foarte des singuri. De asemenea, 27% din oamenii cu vârste mai mari de 75 de ani au spus că se simt la fel.

Autorul Matt Haig, specializat în probleme de sănătate psihică, a dat share la studiul BBC și a subliniat că singurătatea nu se referă neapărat la actul de a fi literalmente singur.

Este incontestabil că social media joacă un rol esențial în deteriorarea sănătății psihice a tinerilor – mai exact, poate să declanșeze sau să intensifice anxietatea, depresia și singurătatea. Totuși, studiul BBC arată că toți oamenii intervievați au spus că se simțeau singuri în tinerețe. Altfel spus, singurătatea era o problemă dinainte ca social media să fi intrat în ring.

O posibilă explicație pentru această senzație este tinerețea însăși. La începutul vieții de adult, mulți oameni nu sunt pregătiți să facă față sentimentelor mai apăsătoare și nu se pricep să le mânuiască.

Manager-ul de la organizația caritabilă Young Minds, Matt Blow, a spus că, deși social media nu este rădăcina tuturor relelor când vine vorba de tineri care se simt singuri, faptul că aceștia au atât de multe conexiuni în mediul online nu ajută prea mult. „Poți fi extrem de conectat, dar încă să te simți singur, mai ales dacă nu poți rezona cu viețile aparent perfecte pe care le prezintă ceilalți oameni”, a subliniat el.